Hvordan fungerer en tappehane fadøl?


Tegning af øl kræver lidt øvelse. Ud over den rette temperatur bør et perfekt skumhoved naturligvis ikke mangle. Mange dispenseringssystemer bruger et såkaldt tappehane fadøl til dette formål.

Dette har en række fordele i forhold til et konventionelt stempelhane. I det følgende forklarer vi dig, hvad disse er, og hvordan en tappehane fadøl faktisk fungerer.


Sådan fungerer en tappehane fadøl


En tappehane fadøl skal hjælpe med at tegne skumfri øl. Til dette formål føres ølen i vandhanen gennem et meget smalt hul. Så det kan slappe af uden at miste sin kulsyre.

For at en tappehane fadøl skal fungere korrekt, kræves et forholdsvis højt tryk på omkring 1,3 bar. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at ølen er godt forkølet.

For hvis temperaturen ved tapping væsentligt overstiger seks grader, er skumfri tapping normalt ikke længere mulig, selv med en tappehane fadøl.

Derudover er det nødvendigt at tage hensyn til rørtabet, mætningstrykket og tabet af højde for et korrekt fungerende tappehane fadøl. Dette fungerer med tappehane fadøl ved hjælp af et lille håndtag på siden, hvormed den ønskede ølstrøm kan indstilles.


Forskelle mellem en tappehane fadøl og en konventionel stempelhane


Dybest set kan der skelnes mellem to typer tappehane fadøl. Ud over tappehane fadøl er der også det konventionelle stempelhanen. Den største forskel mellem de to versioner er kompensatorventilens specielle dysesystem.

Da tappehane fadøl kan betjenes ved et højere tryk, eliminerer det også behovet for en beroligende spole, som det sædvanligvis anvendes, når der tappes med traditionelle haner.

Denne kendsgerning gør en tappehane fadøl til et fremragende valg, især til kompakte øldispenseringssystemer, som næsten uden øl kan tappes med lidt øvelse uden problemer.

Bortset fra det er funktionaliteten dog mere eller mindre den samme. Med både tappehane fadøl og stempelhanen afkøles ølen og transporteres derefter til hanen via ølledningen med det passende tryk.