Lav din egen kombucha: den særlige forfriskning fra dit eget køkken
Kan du lide at drikke kombucha og vil du gerne selv lave te-specialiteten fra Japan? I så fald er du kommet til det rette sted. For med det rigtige kombucha kit fra vores butik kan du tilberede det uden problemer i fremtiden.
Lav din egen kombucha te - de vigtigste fakta i et overblik
- Kombucha er en fermenteret drik fremstillet af te og sukker ved hjælp af gær og bakterier.
- Alkoholindholdet i kombucha er mellem 0,5 og 2 procent.
- Hygiejne og omhu er afgørende, når du tilbereder kombucha.
- Med de rigtige ingredienser og redskaber kan du selv lave kombucha derhjemme.
- Det er bedst at bestille dit kombucha kit bekvemt fra vores butik.
Hvad er kombucha?
Kombucha er en fermenteret drik, der oprindeligt stammer fra Japan. Kombucha er lavet af sødet te. Den såkaldte kombucha-kultur er ansvarlig for gæringen. Herved omdannes sukkeret i teen til alkohol og kulsyre. Resultatet er, at den færdige drik har et alkoholindhold på mellem 0,5 og 2 procent.
Kombucha-kulturen kaldes ofte også te-svamp eller kombucha-svamp. Men strengt taget er det forkert. Det er ikke en svamp, men en blanding af gær og bakterier. På engelsk kaldes kombucha-kulturen SCOBY.
Lav selv kombucha: Hvilke ingredienser er nødvendige?
Traditionelt bruges enten grøn eller sort te til at lave kombucha. For at muliggøre gæringen er det også vigtigt at tilsætte en tilstrækkelig mængde sukker til teen. Det skyldes, at sukkeret tjener som grobund for kombucha-kulturen.
Tilberedning af kombucha
For at tilberede din kombucha skal du først bringe vandet i kog. Tilsæt teen direkte til det kogende vand, og lad den trække i ca. 15 minutter. Det kan virke som lang tid. Det er dog vigtigt, at ingredienserne opløses fra teen.
I princippet kan du også bruge te i teposer til at lave kombucha. Men da løs te normalt er af meget bedre kvalitet, anbefaler vi, at du ikke bruger te i teposer, hvis du selv vil lave kombucha.
Når teen er klar, er det tid til at tilsætte sukker til drikken. Brug ca. 100 gram rørsukker til en liter te. Du behøver ikke at være bange for, at din kombucha bliver for sød. Det skyldes, at det meste af sukkeret nedbrydes under gæringen.
Lad nu blandingen køle af, før du bearbejder den yderligere. Temperaturen skal være omkring 25° C, når den sødede te overføres til gæringskammeret.
Tilsæt nu ca. 100 ml bryggevæske til din te. Tilberedningsvæsken, som allerede er færdig Kombucha, er nødvendig for væksten af Kombucha-kulturen. Derefter tilsættes Kombucha-kulturen (SCOBY) til gæringsbeholderen.
Hvor lang tid tager fermenteringen af kombucha?
Gæringsbeholderen dækkes med et luftgennemtrængeligt klæde, som fastgøres med en elastik. Dette sikrer, at din kombucha er beskyttet mod forurening og insekter som f.eks. frugtfluer.
Det eneste, du har brug for nu, er tålmodighed. Gæringen tager forskellig lang tid afhængigt af den omgivende temperatur. Derfor skal du regne med ca. syv dage til to uger. Hvis du er i tvivl, kan en lille smagsprøve hjælpe dig med at afgøre, om din kombucha har nået den ønskede gæringsgrad.
Den færdige drik skal have en sød og syrlig smag. Hvis du foretrækker den lidt mere syrlig, skal du blot lade din kombucha gære lidt længere.
Hvor længe holder hjemmelavet kombucha sig?
Kombucha på flaske kan holde sig i køleskabet i op til to uger. Efterhånden som gæringen af drikken fortsætter, er det vigtigt, at du ikke lukker flaskerne helt tæt, så den overskydende kuldioxid kan slippe ud.
Skal kombuchaen filtreres før aftapning?
Hvis du ønsker at fjerne svævestoffer fra din kombucha, inden du tapper den på flaske, kan du filtrere drikken med et stykke køkkenrulle eller en fin sigte. Dette er dog normalt ikke absolut nødvendigt. Du kan derfor som regel undlade dette trin, hvis du selv laver kombucha.
Blandingsvæske til din næste kombucha
Med noget af din hjemmelavede kombucha og den skyllede SCOBY kan du direkte tilberede tilberedningsvæsken til næste gang.
Hygiejne i forbindelse med produktion af kombucha
Som med alle andre fødevarer er hygiejne naturligvis afgørende, hvis du selv vil lave kombucha. Ellers er der risiko for, at der kan dannes skadelige mikroorganismer i drikken. Disse påvirker ikke kun smagen af kombuchaen. De kan også udgøre en risiko for dit helbred.
Rengør omhyggeligt alle redskaber, der kommer i kontakt med tilberedningen eller kombucha-kulturen. Sørg også for, at dine hænder er rene og fri for sæberester.
Hvis du på trods af alle hygiejneforanstaltningerne bemærker, at der dannes skimmel på din kombucha, eller hvis duften eller farven på drikken viser nogen uregelmæssigheder, bør du derfor for en sikkerheds skyld kassere det hele og trods det ekstra arbejde, der er forbundet hermed, foretrække at starte tilberedningen forfra.
Kombucha virkelig sundhedsfremmende?
Kombucha siges at have forskellige positive virkninger på sundheden. Derfor er drikken meget populær inden for alternativ medicin. Det siges bl.a. at styrke immunsystemet og hjælpe med at rense kroppen.
Mange af de formodede sundhedsmæssige virkninger er dog endnu ikke blevet bevist. Der findes i øjeblikket kun videnskabelig dokumentation for den milde antibakterielle og svage afførende virkning af kombucha. Det er mælke- og eddikesyrerne i drikken, der er ansvarlige for begge dele.
Uanset dette er kombucha dog uden tvivl en fantastisk forfriskende drik, hvis smag også glæder flere og flere mennesker her i Tyskland.
Køb kombucha starter kit online
Hvis du selv vil lave kombucha, er det ikke noget stort problem med de rigtige redskaber. Det er bedst at bestille dit kombucha starter kit direkte fra vores butik. Vi leverer dit køb hurtigt og pålideligt til dit hjem. Så du kan snart begynde at lave kombucha.
Prøv det. Vi er sikre på, at du vil have meget sjov med den, og med den rette pleje vil du kunne nyde en overbevisende drikkelyst på alle områder.